Vláda zvažuje zmenu zdanenia nehnuteľností, súhlasia aj podnikatelia

11.02.2014 Bratislava

Bratislava 11. februára (TASR) – Ministerstvo financií už viackrát avizovalo zámer, podľa ktorého by obce a mestá mali vyrubovať dane z nehnuteľností na základe trhových cien. Na tomto opatrení naďalej pracuje. Podnikateľská aliancia Slovenska (PAS) navrhuje iný systém - vyššie sadzby pre tie nehnuteľnosti, ktoré presiahnu zákonom určený výmer.

"Ministerstvo financií v súčasnosti analyzuje možnosti a dopady zavedenia nového systému zdaňovania nehnuteľností tak, aby bol nový systém čo najlepší a z pohľadu daní aj spravodlivý," potvrdila hovorkyňa rezortu Alexandra Gogová.

Pokiaľ ide o zámer vlády zmeniť spôsob zdaňovania nehnuteľností, výkonný riaditeľ PAS Róbert Kičina s ním súhlasí. Miestne dane na Slovensku sú totiž podľa neho relatívne nízke a je priestor na ich rast. Celkový výber z majetkových daní je v SR približne štvrtinový v porovnaní s priemerom OECD alebo tretinový v porovnaní s Poľskom, pripomenul. Navyše, zvyšovanie majetkových daní má podľa neho najmenej škodlivý vplyv na hospodársky rast.

Namiesto drahej tvorby a spravovania cenových máp, ktorých presnosť bude podľa Kičinu aj tak vždy diskutabilná, by však uprednostnil zvýšenie sadzieb paušálnou sumou so zavedením odpočítateľnej položky. "To znamená, aby sa tieto vyššie sadzby vzťahovali len na tie nehnuteľnosti, ktoré presiahnu základný, zákonom určený výmer," doplnil.
 

Vyberte región